Zonnepanelen: veelgestelde vragen

Hoe zit het met een VvE, moet ik mijn zonnepanelen schoonhouden? Zorgen zonnepanelen ook voor een noodstroomvoorziening? Deze en meer vragen beantwoorden we hier.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonhouden?

Als zonnepanelen vervuilen, gaan ze minder opbrengen. Maar regen, die we in Nederland meestal met genoeg regelmaat hebben, spoelt het meeste vuil vanzelf van zonnepanelen af. Je kunt ze eens per 1 á 3 jaar extra reinigen met een spons en lauwwarm water. Dit is in bijna alle gevallen voldoende, maar in sommige specifieke gevallen kan er meer nodig zijn. Bijvoorbeeld als de hellingshoek van de panelen vrij klein is waardoor vuil minder goed wegspoelt door de regen. Of wanneer er sprake is van veel roet in de lucht (bijvoorbeeld vlakbij een snelweg of een aanvliegroute). Dan moet je de spons wellicht vaker gebruiken, als je ziet dat de panelen vuil worden. Let op: gebruik in ieder geval geen schoonmaakmiddelen of schurende borstel. Dat kan de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen. Het kan ook zijn dat je niet goed bij de panelen kunt. Haal dan geen halsbrekende toeren uit: er bestaan ook bedrijven die de reiniging voor je kunnen doen.

Hoe zit het met een VvE en zonnepanelen?

Wie een gemeenschappelijk dak heeft, bijvoorbeeld omdat hij in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VvE) zonnepanelen laten plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale (financiële) opbrengst uit de zonnepanelen halen. Dit is wel wat ingewikkelder dan voor een particuliere huiseigenaar of bewoner van een huurwoning met eigen dak maar prima te regelen via een goede installateur.

Zorgen zonnepanelen voor een noodstroom voorziening bij stroomstoring?

Het zou mooi zijn als de door zonnepanelen opgewekte energie kan worden gebruikt tijdens een stroomstoring. Helaas is dat niet het geval. Om de zonnepanelen stroom te laten leveren moet de omvormer altijd blijven werken. Zonder netspanning schakelt deze echter af. Bij stroomuitval werken je zonnepanelen dus ook niet meer. Met een speciale omvormer, gekoppeld aan een accupakket, is het wel mogelijk om onafhankelijk van het net te worden. Voor bijvoorbeeld op de volkstuin, waar geen stroomaansluiting is, zijn er wel kleine zonne-energiesystemen met accu te koop.

Hoe belangrijk is het dat de zon schijnt?

Zonnepanelen produceren ook stroom bij bewolkt weer, maar wel veel minder dan als de zon schijnt. Hoewel het dus eigenlijk om de jaarlijkse ‘instraling’ (totaal aan daglicht) gaat, is het gemiddelde aantal zonuren van een regio wel een indicatie van de opbrengst. In het westen van Nederland is er gemiddeld een iets hoger aantal zonuren dan in het oosten, en ook zijn de zomers er wat koeler, wat gunstig is voor de opbrengst (panelen produceren minder stroom naarmate ze warmer zijn). Maar de verschillen binnen Nederland zijn vrij klein.