Welke zonnepanelen – Blauw of Zwart

Bijna alle zonnepanelen zijn blauw of zwart. Meestal zijn blauwe zonnepanelen van het type ‘polykristallijn’ en zwarte zonnepanelen ‘monokristallijn’.

Polykristallijn en monokristallijn

Deze aanduidingen hebben te maken met verschillen in het productieproces van een zonnepaneel. Monokristallijne zonnepanelen kunnen ook donkerblauw zijn, en polykristallijne zonnepanelen ook zwart. Het is afhankelijk van de eigenschappen van de antireflectielaag op de zonnecellen.

Monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen iets duurder dan polykristallijne modellen. De meerprijs is vaak een paar tientjes per zonnepaneel. Daar tegenover staat dat de afzonderlijke cellen van monokristallijne panelen een uniforme effen kleur hebben.

Terwijl bij veel polykristallijne zonnepanelen de onregelmatige kristalvlakken duidelijk zichtbaar zijn. Dat geeft een iets onrustiger beeld en meer reflectie.

 

soort zonnepanelenVan links naar rechts: monokristallijn, polykristallijn en all-black zonnepaneel.

Polykristallijne panelen zijn dus normaal gesproken blauw en hebben een onbespoten aluminium frame. Monokristallijne panelen hebben vaak, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame. Als daarnaast ook de zogenaamde ‘backsheet’ zwart is, je ziet dan geen witte ruitjes meer tussen de cellen, spreken we van een ‘all black’ of ‘full black’ zonnepaneel. Volgens sommigen de mooiste oplossing, maar volledig zwart is niet optimaal voor de opbrengst, want het maakt de panelen warmer. En hoe warmer, hoe minder opbrengst bij dezelfde hoeveelheid zonneschijn.

Met monokristallijne technologie zijn de efficiëntste panelen te maken. Maar soms heeft een aanbieder zowel mono- als polykristallijne panelen van dezelfde fabrikant met gelijk vermogen in Wattpiek (Wp). Je kunt dan uitgaan van een vrijwel gelijke opbrengst.

Daarnaast zijn er monokristallijne panelen met extra hoge vermogens, tot rond 300 Wp te koop. Deze panelen zijn duurder dan de gemiddelde zwarte panelen. Ze bieden uitkomst als je weinig ruimte op het dak hebt, omdat je minder panelen nodig hebt voor een bepaalde opbrengst. Nog hogere vermogens per paneel bestaan ook, tot wel 350Wp. Dan gaat het om panelen met 72 in plaats van 60 cellen, deze hebben grotere afmetingen.

Opbrengstverschillen blauw en zwart?

Monokristallijne panelen doen het iets beter bij bewolkt weer. Ook zou de achteruitgang in opbrengst bij hoge temperaturen van monokristallijne panelen wat lager zijn. Tegelijkertijd warmen zwarte, vooral all-black, panelen juist sneller op dan blauwe wat de productie bij warm weer een beetje remt.

Of monokristallijne panelen inderdaad, zoals wordt gezegd, nóg langer meegaan dan polykristallijne panelen valt niet in het algemeen te zeggen. Per saldo is het uiterlijk de voornaamste reden om voor monokristallijne panelen te kiezen.

Er zijn nog andere typen zonnepanelen, zoals dunnefilmpanelen, met net weer andere kenmerken, tot buigzame zonnepanelen aan toe. Maar deze worden weinig toegepast, behalve in het klein in producten als rugzakken, tuinlampjes en rekenmachines. Tenslotte zijn kristallijne zonnepanelen in heel andere kleuren, zoals rood of groen, ook mogelijk. Maar deze kleuren gaan ten koste van de opbrengst en zijn alleen interessant als je een architecturaal statement wilt maken.