Subsidies en btw terug op zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidieregeling meer. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over je installatiekosten kun je terugvragen. Dat levert al snel honderden euro’s op.

Voorwaarden voor subsidie en beschikbaar budget wisselen per gemeente. De meeste gemeentes bieden momenenteel geen aankoopsubsidie, maar vaak wel aantrekkelijke leningen. Op energiesubsidiewijzer.nl staat altijd een actueel overzicht van gemeentelijke regelingen. Er is ook informatie te vinden over andere energiesubsidies.

Daarnaast is het voor iedereen mogelijk de betaalde btw over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst.

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen

Wie zonnepanelen aanschaft, kan de betaalde btw terugkrijgen van de Belastingdienst.

Hiervoor moet je wel wat administratieve handelingen doen. Als je dat niet ziet zitten kun je het laten doen voor een euro of honderd. Maar het levert je wel geld op: al gauw ruim €800 bij een systeem van 12 panelen. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie en een stappenplan over het terugvragen van de btw.

Hoe zit het nou precies met die btw-teruggave? De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren tegenwoordig als ondernemers. Dat levert in principe zowel belastingvoordeel als -nadeel op. Voordeel omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terug kunt krijgen. Nadeel omdat er vervolgens btw wordt geheven over de opbrengsten uit de teruggeleverde stroom.

Maar voor dat laatste kun je ontheffing krijgen (je hoeft dan niets te betalen), zolang je jaarlijks niet meer dan €1345 aan btw af zou moeten dragen voor de teruggeleverde stroom. Nagenoeg elke particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. ZZP’ers moeten opletten, omdat ook andere btw-plichtige activiteiten meetellen en je de grens van €1345 dus eerder bereikt.

De regeling geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, dus voor wie zijn zonnepanelen vanaf die datum aanschafte. Het geldt ook als je subsidie hebt gekregen bij de aanschaf van de panelen. In de toekomst kan de regeling verdwijnen, aangezien op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels. Maar als je de btw nu terugvraagt, hoef je deze nooit terug te betalen.

Het is niet verplicht om je te melden bij de Belastingdienst. Je kunt de btw dan niet terugvragen, maar je hoeft dan ook geen vrijstelling aan te vragen.

Andere regelingen

Er zijn nog enkele andere regelingen die je helpen bij energiebesparende investeringen, zoals de energiebespaarlening. Deze is landelijk beschikbaar. Kijk op de volgende link: ikinvesteerslim.

Ook zonder subsidie financieel interessant

Ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Na de terugverdientijd van 7 tot 8 jaar heb je gratis stroom.