Over zonnepanelen

Extra informatie

Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan. Deze panelen zetten zonlicht om in stroom. Dit verlaagt de energiekosten aanmerkelijk. Maar even een paar zonnepanelen op het dak leggen is niet voldoende. Er komt wel wat meer bij kijken. Hier leggen wij in de basis uit wat u nodig heeft voor een volledig werkende zonne-installatie. 

 

Uw volledige installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • zonnepanelen;
 • omvormer;
 • bekabeling;
 • Montagesysteem;
 • eventueel een monitoringsysteem.

Als we het over zonnepanelen hebben, hebben we het eigenlijk altijd over PV-Zonnepanelen. ‘PV-zonnepaneel’ is een afkorting van PhotoVoltaic-zonnepaneel. Photovoltaic betekent letterlijk: licht absorberend. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen, welke van de zon uitstralen. Pv-zonnepanelen vangen deze deeltjes op en zetten het om in gelijkstroom.

Energie opbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling kan worden opgewekt. Deze optimale zoninstraling zal in nederland nooit bereikt worden, en de efficientie van een paneel zal omlaag gaan als het panneel opwarmt.

In Nederland geldt de vuistregel dat de jaaropbrengst in kilowattuur (kWh) 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wp bedraagt. 10 panelen van 300 Wattpiek leveren dus 0,9 x (10 x 300) = 2.700 kWh op. Per stuk leveren deze zonnepanelen dus zo’n 270 kWh aan energie per jaar.

Zwart of Blauw?

Zonnepanelen zijn er in vele kleuren en vormen, echter in Nederland zal het zijn bijna alle panelen blauw of zwart. Hieronder leggen wij 5 verschillen tussen de twee kleuren panelen:

 • Kleur: Zwarte panelen zijn de zogehete “Monokristallijne zonnepanelen”, blauwe panelen worden ook wel “Polykristallijn zonnepanelen”genoemd.
 • Structuur: Monokristallijne zonnepanelen hebben een meer effen structuur en zien er dus egaler uit. Polykristallijne panelen hebben een gevarieerder structuur met kleine vlakjes in elke cel.
 • Rendement: Normaliter hebben monokristallijnen zonnecellen meer rendement dan polykristallijnen cellen. Echter vanwege het estetische voordeel van de polykristallijnen panelen en de daardoor hogere productie is het productieproces goedkoper goedkoper geworden. Het gevolg is dat het verschil tegenwoordig minimaal is en veel mensen toch voor de zwarte panelen kiezen.
 • Licht gevoeligheid: Door de structuur zijn monokristallijne zonnepanelen meer gevoelig voor direct zonlicht en poly meer voor diffuus licht.
 • Vorm: Polykristallijne zonnecellen zijn vierkant, monokristallijne cellen hebben meestal afgeronde hoeken. Monokristalijne zonnepanelen hebben daardoor vaak van die witte puntjes in het paneel. Echter tegenwoordig zijn er ook volledig vierkante monokristallijne zonnecellen.

Koopadvies 4 soorten zonnepanelen

 

Op eigen dak of niet?

Wie een eigen dak heeft, kan hier zonnepanelen op plaatsen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zoals hellingshoek, ligging en grootte van je dak. Daarnaast zijn sommige typen dakbedekking minder geschikt. Neem contact op voor meer informatie.

Ook als je in een huurwoning woont, kun je zonnepanelen laten installeren. Je moet dan wel toestemming van de verhuurder hebben. Wie een gemeenschappelijk dak heeft, bijvoorbeeld omdat hij in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VVE) zonnepanelen laten plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale (financiële) opbrengst uit de zonnepanelen halen.

Een andere mogelijkheid is deelnemen in een coöperatie die gezamenlijk zonnepanelen heeft op het dak van bijvoorbeeld een school of sporthal, via de Postcoderoos-regeling. Dit levert een belastingvoordeel op vergeleken bij deelname aan een project verder van huis. Het is financieel nog wel iets minder gunstig dan plaatsing op eigen dak. Hoe dit voor jouw situatie uitpakt kunt u het beste contact opnemen!

Vergunningen voor zonnepanelen nodig?

Met de huidige Woningwet is het normaal gesproken niet nodig om voor zonnepanelen of zonnecollectoren een omgevings-of bouwvergunning aan te vragen. De installatie moet aan een paar voorwaarden voldoen. Op een rijksmonument of in een beschermd dorps- of stadsgezicht mogen vaak geen zonnepanelen worden geplaatst, hoewel het kan afhangen van de zichtbaarheid vanaf de grond. Overleg in zo’n geval met de gemeente wat er bij jouw woning mogelijk is.

Geschikte elektriciteitsmeter nodig

De meter in je meterkast moet kunnen ‘salderen. Als dat niet het geval is, heb je alleen profijt van je zonnepanelen voor de stroom die je direct gebruikt. Alle teruggeleverde stroom doe je dan cadeau aan de energieleverancier. Het is dus belangrijk om na te gaan of je een goede energiemeter hebt. Geschikt zijn:

 • Een analoge meter met een draaiende schijf (Ferrarismeter) die ook terug kan lopen. Deze mag dan geen teruglooprem hebben.
 • Een digitale meter met gescheiden telwerken voor afgenomen en teruggeleverde stroom. Dit kan een ‘slimme’ meter zijn, maar dat hoeft niet.

Als je twijfelt over het type meter, kun je het best contact opnemen met de netbeheerder. De netbeheerder zegt misschien dat je een slimme meter nodig hebt, terwijl dit niet per se het geval is. Als je ‘ouderwetse’ Ferrarismeter terugloopt en je per saldo niet meer gaat opwekken dan je verbruikt, dan is deze prima.

Het is altijd verstandig om zowel je energieleverancier als je netbeheerder te informeren dat je stroom gaat terugleveren.

Uw zonnepanelen wekken gelijkstroom op en jouw elektrische apparaten werken op stabiele wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat instabiele gelijkstroom wordt omgezet in stabiele wisselstroom, zodat u deze kunt gebruiken voor uw apparaten in huis. De omvormer is dus van essentieel belang voor het functioneren van het zonnestroomsysteem.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de van een bepaalde spanning invoerspanning (b.v. 12 volt DC of 230 volt AC) naar een andere spanning kan omvormen. Een omvormer kan een gelijkspanning (DC) naar een wisselspanning (AC) omvormen, of een wisselspanning (AC) naar een wisselspanning (DC) met een andere frequentie, een transformator kan dit niet.

Bij gebruik van zonne-energie  zijn omvormers nodig om de opgewekte energie in huis te kunnen gebruiken dan wel te kunnen transporteren.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn vele merken en soorten omvormers op de markt. om door de bomen het bos nog te kunnen zien, proberen wij het u hier overzichtelijk te maken. Er zijn 3 soorten opzetten van omvormers:

1. Centrale omvormer

De meest gangbare omvormers zijn de centrale omvormers. Dit is het kastje dat met een kabel verbonden is aan de zonnepanelen aan de ene kant, en met de meterkast aan de andere kant.

2. centrale omvormer in combinatie met optimizers

U kunt deze centrale omvormer ook gebruiken in combinatie met optimizers. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van een centrale omvormer, en krijgt elk paneel een optimizer (MPP tracker). De optimizer zorgt er dan voor dat de inkomende en uitgaande (DC) stroom gelijk blijft. Mocht er dan één paneel deels in de schaduw liggen zorgen de optimizers ervoor dat dit verschil wordt aangevuld vanuit andere panelen in plaats van dat de panelen die wel 100% presteren zich aanpassen aan het paneel in de schaduw.

3. Micro-omvormer

Als laatste  kunt u ook kiezen voor  een systeem met micro-omvormers. Deze worden direct onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Hierdoor wordt elk paneel individueel geoptimaliseerd, voor een maximale energie opbrengst.

Welke type omvormer opstelling is voor u het meest geschikt?

Bij een installatie waarbij elke string panelen in dezelfde hoek met dezelfde hoeveelheid zon geinstalleerd is voldoet een centrale omvormer. Echter op het moment dat dit niet het geval is dan kunt u het best van micro omvormers gebruik maken. In dit geval zal niet de gehele installatie minder opleveren als bijvoorbeeld een paneel in de schaduw ligt.

De belangrijkste factoren die invloed hebben op de keuze van een omvormer zijn: het aantal zonnepanelen dat er geplaatst kan worden én het feit of de zonnepanelen in serie of parallel geschakeld zijn.

Waar hangt een omvormer in huis?

Vaak hangt de omvormer op je zolder, zo dicht mogelijk bij het dak. Dat is de meest logische plaats, aangezien hij dan zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen hangt.

Daarnaast kan een omvormer in werking een licht zoem geluid maken waardoor een afgezonderde plek in huis hing een voorkeur kan hebben. Tegenwoordig zijn de omvormers vrijwel geluidloos dus bij nieuwe omvormers is dit geen punt meer.

Levensduur van een omvormer

Zonnepanelen gaan tegenwoordig tot wel 30 jaar mee. De levensduur van een omvormer bedraagt ongeveer de helft, met zo’n 15 jaar.

Naar alle waarschijnlijkheid heb je dan ook twee omvormers nodig om de levensduur van de zonnepanelen optimaal te benutten. Dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie, kost diezelfde omvormer over 15 jaar slechts een fractie van de huidige aanschafprijs.

 

De bekabeling verbind uw zonnepanelen met elkaar om vervolgens via de omvormer bij uw meterkast uit te komen. Zonnepanelen worden middels gelijkstroom (DC) kabels op de omvormer aangesloten. Deze omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom (AC). Middels de AC bekabeling kan deze vervolgens in uit meterkast aangesloten worden zodat u energie aan het net kunt terug leveren.

Een belangrijke vraag is altijd: Zal ik lange DC-kabels aanleggen, of lange AC-kabels. Dit wordt bepaald door de plaats van de omvormer. Het beste is uiteraard zo kort mogelijke kabels te hanteren, want dat beperkt het kabelverlies. Als dit niet mogelijk is zal u het kabelverlies moeten accepteren en dit zo gering mogelijk zien te houden. Dit kan door bijvoorbeeld een kabel toe te passen met een grotere diameter. Hogere spanningen resulteren in geringere kabelverliezen. Tien zonnepanelen in serie schakelen (totaal ca. 400 V) is gunstiger dan twee strings van vijf (200 V). Heeft men een hogere spanning op het dak dan 230 V, dan kan een langere DC-kabel een voordeeltje opleveren. Men dient dit echt van geval tot geval goed te bekijken. Neem voor uw situatie contact op met onze specialisten!

Het montagesysteem is een systeem waarmee zonnepanelen op het dak worden gemonteerd. Of je nu een plat dak of een schuin dak met dakpannen hebt, zonnepanelen kunt u niet zomaar los op je dak leggen. Uw installatie heeft het op het dak zwaar te verduren, het is hier onderhevig aan allerlei elementen zoals wind, regen, hagel en sneeuw. Daarnaast speelt is uw montagesysteem ook belangrijk rol voor het maximaliseren van uw installatie en de zonne-energie die deze opwekt. De montage van de panelen in een bepaalde hoek kan er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen meer zon per dag opvangt.

 

Belangrijk bij uw montagesysteem.

Het montagesysteem moet ervoor zorgen dat uw zonne-installatie zonder problemen ongeveer dertig jaar op uw dak kunt liggen. En in deze dertig jaar tijd zijn de zonnepanelen aan veel heftige weersomstandigheden onderhevig. Daarom moet het systeem aerodynamisch zijn, dit voorkomt dat uw installatie bij sterke wind van uw dak af waait.

Het systeem moet licht in gewicht zijn. Het montage systeem plus panelen en ballast kan behoorlijk zwaar worden, een licht montagesysteem zorgt ervoor dat uw dak de gehele installatie qua gewicht aankan. Ondanks dat uw montagesysteem een licht gewicht moet hebben, moet dit niet ten kosten gaan van de stevigheid van uw systeem. Dit lukt alleen door de beste materialen en bevestigingssystemen te gebruiken.

Diezelfde materialen moeten ook roestvrij zijn, anders kan het voorkomen dat het montagesysteem het eerder begeeft dan de zonnepanelen. Een extra pluspunt voor een goed montagesysteem is natuurlijk dat het makkelijk te monteren is. Dat geldt voor zowel het monteren van de zonnepanelen op het systeem, als voor het monteren van het systeem op het dak.

Montagesystemen kiezen

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een montagesysteem is het soort dak waarop je zonnepanelen wil installeren. Wij bij zonnepaneeloutlet.nl kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze. Onze ervaring met vele montagesystemen heeft onze uiteindelijk geleid tot de keuze uit twee A-merken montagesystemen voor een plat dak en één A-merk montagesysteem voor een schuin dak.

 • Ons A-merk voor montagesystemen voor een plat dak:zonne-schanzen van  Van Der Valk
 • Ons A-merk voor montagesystemen voor een plat dak: Sunbeam
 • Ons A-merk voor montagesystemen voor een schuin dak: ClickFit Evo

Veel omvormers worden geleverd met een monitoringsysteem. Je ziet hoeveel stroom jouw zonnepanelen daadwerkelijk leveren. Omdat je die stroom soms direct zelf verbruikt, staat dit niet gelijk aan wat je via je elektriciteitsmeter aan het elektriciteitsnet teruglevert.

De meeste omvormers hebben tegenwoordig een wifi-verbinding, maar een bekabelde internetverbinding kan ook. Zo is de informatie op bijvoorbeeld een pc, tablet of smartphone te zien, compleet met dag-, maand- en jaaroverzichten. Als je voor micro-omvormers of power optimizers kiest, kun je zelfs de opbrengst per individueel zonnepaneel bijhouden. Bekijk ons overzicht van monitoringssystemen voor uw installatie!

FAQ

Moet ik mijn zonnepanelen schoonhouden?

Als zonnepanelen vervuilen, gaan ze minder opbrengen. Maar regen, die we in Nederland meestal met genoeg regelmaat hebben, spoelt het meeste vuil vanzelf van zonnepanelen af. Je kunt ze eens per 1 á 3 jaar extra reinigen met een spons en lauwwarm water. Dit is in bijna alle gevallen voldoende, maar in sommige specifieke gevallen kan er meer nodig zijn. Bijvoorbeeld als de hellingshoek van de panelen vrij klein is waardoor vuil minder goed wegspoelt door de regen. Of wanneer er sprake is van veel roet in de lucht (bijvoorbeeld vlakbij een snelweg of een aanvliegroute). Dan moet je de spons wellicht vaker gebruiken, als je ziet dat de panelen vuil worden. Let op: gebruik in ieder geval geen schoonmaakmiddelen of schurende borstel. Dat kan de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen. Het kan ook zijn dat je niet goed bij de panelen kunt. Haal dan geen halsbrekende toeren uit: er bestaan ook bedrijven die de reiniging voor je kunnen doen.

Hoe zit het met een VvE en zonnepanelen?

Wie een gemeenschappelijk dak heeft, bijvoorbeeld omdat hij in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VvE) zonnepanelen laten plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale (financiële) opbrengst uit de zonnepanelen halen. Dit is wel wat ingewikkelder dan voor een particuliere huiseigenaar of bewoner van een huurwoning met eigen dak maar prima te regelen via een goede installateur.

Zorgen zonnepanelen voor een noodstroom voorziening bij stroomstoring?

Het zou mooi zijn als de door zonnepanelen opgewekte energie kan worden gebruikt tijdens een stroomstoring. Helaas is dat niet het geval. Om de zonnepanelen stroom te laten leveren moet de omvormer altijd blijven werken. Zonder netspanning schakelt deze echter af. Bij stroomuitval werken je zonnepanelen dus ook niet meer. Met een speciale omvormer, gekoppeld aan een accupakket, is het wel mogelijk om onafhankelijk van het net te worden. Voor bijvoorbeeld op de volkstuin, waar geen stroomaansluiting is, zijn er wel kleine zonne-energiesystemen met accu te koop.

Hoe belangrijk is het dat de zon schijnt?

Zonnepanelen produceren ook stroom bij bewolkt weer, maar wel veel minder dan als de zon schijnt. Hoewel het dus eigenlijk om de jaarlijkse ‘instraling’ (totaal aan daglicht) gaat, is het gemiddelde aantal zonuren van een regio wel een indicatie van de opbrengst. In het westen van Nederland is er gemiddeld een iets hoger aantal zonuren dan in het oosten, en ook zijn de zomers er wat koeler, wat gunstig is voor de opbrengst (panelen produceren minder stroom naarmate ze warmer zijn). Maar de verschillen binnen Nederland zijn vrij klein.

Maatadvies

Zonnepaneeloutlet.nl is in de basis een webshop, echter wij bieden ook onze klanten ook de mogelijkheid om maatadvies aan te vragen. Vult u de informatie in bij het contact formulier en wij werken een vrijblijvende offerte voor u uit.

Gratis en vrijblijvende offerte op maat.
Nooit meer een energierekening.
Profiteer nu van BTW teruggave (21%).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.